همه در این روز لباس نو میپوشند. دوستان و آشنایان به دیدن یکدیگر میروند، مهمانیها برپا میشود و به تفریح میپردازند.
از مشهورترین مراسم نوروزی ایرانیان، گستردن سفره هفت سین است. مهمانیها برپا میشود و به تفریح میپردازند.
تاریخچه چیدن سفره هفت سین به درستی مشخص نیست. بعضی از پژوهشگران معتقدند ایرانی های طبیعت گرا برای ارج نهادن به برکت های مادر زمین، سفره ای با هفت نماد می چیدند که با حرف های مختلف آغاز می شد و لزوما اولین حرف اجزای این سفره سین نبود.
در دوران ساسانیان و پیش از اسلام ایرانیان سفره ای به نام «هفت شین» می گستراندند که شامل شمع، شراب، شهد، شمشاد، شربت، شقایق بوده است.
پس از آمدن اسلام به ایران و حرام اعلام شدن «شراب» آنها، خواهر و همزاد شراب را که سرکه می شد، بر سر سفره قرار می دادند و سفره هفت سین ایرانی ها به قرآن مجید مزین شد و اینگونه شین به سین تغییر پیدا کرد.
به جز اینکه اجزای سفره با سین شروع می شوند، هفت عدد بودنشان هم جالب است.
عدد هفت برای ایرانیان باستان مقدس بوده و برای مفاهیم مثبت، خوش یمنی و فال نیک، از عدد هفت استفاده می کردند مثلا هفت رنگ رنگین کمان، هفت خان رستم در شاهنامه، هفت آسمان، هفت اقلیم، هفت روز هفته، هفت فرشته، هفت شهر عشق در عرفان، هفت پیکر...
در زبان باستانی عدد هفت به نام "امرداد" است که معنای زندگی و جاودانگی را می دهد.
علاوه بر ساسانیان، هفت در میان بسیاری از قوم ها نیز عددی مقدس به شمار می رود.
هفت_سین ها باید دارای این ویژگی ها باشند :
۱- نام آنها پارسی باشد.
۲- با بند واژه (حرف) سین آغاز شود.
۳- دارای ریشه گیاهی باشند.
۴- خوردنی باشند.
۵-ترکیبی نباشد(ترکیبی از دو واژه نباشد مثل :سیب زمینی)
سیب. سیر. سماغ. سرکه. سمنو. سبزی(یا سبزه) و سنجد
در بیست میلیون واژه های پارسی، نمی توان هشتمی را برای هفت سین های نوروزی پیدا کرد که دارای این ویژگی ها باشند.
سماغ واژه پارسی است و نباید با بندواژه " ق " نوشته شود.
هفت سین نشانه چیست
از آنجا که سفره هفت سین باقی مانده ای از سنت ها و باورهای قدیمی ایرانیان است، طبق باوری صفت های پاک اهورامزدا و نمادهایشان را جزو نمادهای اجزای سفره هفت سین می دانند. در این باور، نمادها و معانی زیر وجود دارد:
سیر عنوان و نام اهورامزدا
سیب عنوان و نام سپندارمذ
سبزی عنوان و نام فرشته اردیبهشت
سنجد عنوان و نام فرشته خرداد
سرکه عنوان و نام فرشته امرداد
سمنو عنوان و نام فرشته شهریور
سماغ عنوان و نام فرشته بهمن
سفره هفت سین به جز چیزهایی که با سین شروع می شوند اجزای دیگری هم دارد که گاهی برای زیباتر کردن سفره هستند و گاهی معنا و مفهومی پشتشان است و هر چیزی در این سفره میتواند نمادی از آرزوهای سال نو باشد؛ آرزوهایی همچون سلامتی، باروری، بردباری، برکت، پیروزی، خردورزی و مواردی دیگر
آیینه،شمع،قرآن، ماهی، نان و گندم،شیرینی و نبات،آب، تخم مرغ رنگی، دیوان حافظ، اسپند، سکه،گلاب و نظایر آن که بنا به عرف و سنت و اعتقاد مردمان مختلف است، بر سفره هفتسین جای میگیرند.
نبات و شیرینی نماد شیرین کامی هستند و برای داشتن سالی پر از خاطرات شیرین و همچنین چشیدن شیرینی در ابتدای سال نو در سفره هفت سین قرار می گیرند.
شمع نماد فروغ و روشنایی است و حضور آن سفره هفت سین را روشن می کند.
سفرهٔ هفتسین معمولاً تا پایانِ نوروز در خانهها میماند، و برخی در روز سیزدهمِ نوروز، سبزه را به آب روان می سپردند.
انداختن سفرهای ویژه برای نوروز، در گذشته در بخشهایی از ایرانزمین، و امروزه در ایران و برخی از کشورهای اطرافِ آن گرامی داشته میشود.
سفره هفتسین ویژه نوروز نیست و گروهی این سفره یا مانندش را برای جشن زناشویی یا شب چله نیز آماده میکنند.
فقط ایرانی ها نیستند که نوروز را جشن می گیرند.
نوروز در کشورهایی مثل تاجیکستان، روسیه، ترکمنستان، هند، پاکستان، قرقیزستان، سوریه، عراق، گرجستان، آلبانی، چین و ازبکستان تعطیل رسمی است و مردم به جشن و پایکوبی میپردازند. افغان ها، تاجیک ها، آذربایجانی ها و بسیاری اقوام دیگر که با ایرانی ها فرهنگ و پیشینه ای مشترک دارند هم جشن نوروز را برپا می کنند.
مجمع عمومی سازمان ملل، نوروز را که ریشهی ایرانی دارد در تقویم خود ثبت کرده است. در تاریخ ۸ مهر ۱۳۸۸، سازمان علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو)، نوروز را بهعنوان میراث جهانی به ثبت رساند.
در متن تصویب شده توسط مجمع عمومی سازمان ملل، نوروز جشنی با ریشه ایرانی و قدمتی بیش از ۳ هزار سال توصیف شده است که امروزه بیش از ۳۰۰ میلیون نفر آن را جشن میگیرند.
مراسم سلام نوروزی در اولین روز ماه فروردین
نوای سرنایی که زینت بخش لحظه آغاز سال نو ایرانیان است حدود ۲۶ سال پیش و برای اولین بار توسط علی اکبر پور دهکردی نواخته و در تهران ضبط شد.
نوروزنامه از آن زمان تا کنون به عنوان موسیقی نوروز ایرانیان شناخته میشود.
امسال نیز با نفس گرم علی اکبر دهکردی به استقبال بهار میرویم.
هر روزتان نوروز
نوروزتان پیروز